Ce vrei sa lasi in urma ta atunci cand mori? Cum vrei ca lumea sa isi aminteasca de tine? Acestea sunt intrebarile pe care mi le-a adresat Radu, intr-o discutie random.

Pe buna dreptate mi s-au parut doua intrebari grele, la care nu am avut un raspuns pe loc. Sa faci o casa? In 50 de ani maxim copii/nepotii o vor vinde. Sa ajungi sa ai o functie inalta? Ok, si dupa tine va veni altcineva mai “proaspat”.

Sa lasi in urma ta cunostinte, sa impartasesti, sa inspiri, sa motivezi si sa ii ajuti pe cei din jur sa fie mai buni, sa se dezvolte si sa capete incredere in ei. Asa lasi ceva in urma ta!

Intrebarea aceasta mi-a redefinit scopul in viata. Si am ajuns la concluzia ca imi doresc sa aud urmatoarele lucruri atunci cand cineva va vorbi despre mine: “Oana mi-a insuflat dragostea pentru fotografie!”, “ Primul curs ce mi-a bus bazele in fotografie a fost tinut de Oana!”, “ …acolo mi-am dat seama ca fotografia este pasiunea mea, ca vreau sa las totul si sa ma apuc de fotografie!”.

Ok, stiu ce vreau, consider ca am cunostintele necesare pentru a incepe, dar cum fac asta? Recunosc ca aveam temeri si emotii, dar tin minte si acum exemplul unui fotograf, trainer cunoscut la noi in tara, care spunea ca dupa primul an de la primirea primului aparat foto, a inceput sa tina workshopuri. Si asta m-a impulsionat. Daca el a putut, eu dupa 6 ani de fotografie, plus o facultate de profil terminata, de ce nu as putea?!

Si raspunsul a venit de undeva de sus. Am fost invitata sa fiu trainer la festivalul international de studenti ISWinT 2016. Pentru 7 zile, cate 4 ore in fiecare zi, urma sa tin un workshop de fotografie unor studenti. OK, now what?! Urma sa dau nas in nas cu 11 persoane din 10 tari diferite si sa tin un curs de fotografie doar in Engleza. Dar ce sa ii invat, de unde sa incep?! Au urmat vreo 2 saptamani de documentare si planificare, in urma carora am pus pe foaie, ajutata si de Radu si tinand cont si de resursele limitate puse la dispozitie de organizatori, un program complet de training: de la a tine aparatul in mana, pana la prelucrare de baza in lightroom si putin ps.

 

A fost o experienta extraordinara pentru amandoi. Am inceput cu multe emotii (ascunse desigur) si am terminat cu titlul de cel mai bun workshop de fotografie de pana atunci, si in topul workshopurilor din toate editiile, totul bazat pe feedback-urile participantilor (pe care le puteti citi in cadrul studioului). Rad si acum cand imi amintesc ce mi-a spus la final unul dintre participanti, un student Sloven:  “…te-am vazut ca ai ajuns grabita, ca erai agitata, si cand ma gandeam ca ai doar 23 de ani si mai esti si blonda pe deasupra… am crezut ca va fi dezastruos, dar din fericire a fost total opus”.

Experienta aceasta a fost atat pentru mine, cat si pentru Radu, startul. Au urmat apoi in ultimele luni ale anului 2016, alte doua workshopuri de fotografie, tot pentru incepatori.

In acelasi spirit continuam si acum. Dornici sa ne dezvoltam continuu, sa acumulam informatii noi si sa va impartasim si voua ceea ce stim noi. Avem un singur tel: sa va punem la dispozitie workshopuri complete, de la fotografia pentru incepatori, pana la cursuri avansate de fotografie.

Vrei sa ne cunosti, sa stam la o cafea si sa discutam despre fotografie? Te invitam la noi acasa, la studio!

Oana Vedinas & Radu Miclea