Un subiect despre care nu apucam sa discutam suficient in cadrul workshopurilor este redimensionarea imaginilor cu telefonul mobil. In acest articol o sa va explic putin cum se poate face asta cat mai precis. Cu siguranta nu o sa acopar complet subiectul, dar cu ajutorul Google sunt sigur ca o sa gasiti tot ceea ce aveti nevoie, mult mai usor dupa ce o sa cititi acest articol.

 

Sa clarificam cateva idei inainte de a trece la dimensiuni exacte. O sa va vorbesc de aceasta data, doar despre redimensionarea imaginilor pentru web (website, blog, social media). Asta inseamna ca toate dimensiunile, daca nu este specificat altfel, vor fi in pixeli. De asemenea rezolutia de care aveti nevoie pentru exportul imaginilor ce le folositi pentru web trebuie sa fie la 72 dpi (dots per inch), asta daca aplicatia va lasa sa o selectati. Daca nu, nu trebuie sa va bateti capul, pentru ca cel mai probabil applicatia va exporta automat imaginea la 72 dpi.

 

E bine sa pregatim dinainte de a urca pe vreun site imaginile, la dimensiunea necesara pentru fiecare spatiu deoarece peste unele imagini se vor suprapune alte elemente sau butoane. De exemplu, peste coverul de la facebook se suprapun cateva butoane in partea dreapta jos si fotografia de profil in stanga jos, astfel va trebui sa fim atenti la ce se acopera.

 

Am testat redimensionare pe cateva aplicatii aplicatii, atat pentru iOS cat si pentru Android, dar va recomand sa incercati Image Size (iOS/Android). Aplicatia iti cere direct rezolutia la care vrei sa dai resize. Odata incarcata imaginea in aplicatie poti trage de ea pentru a reface compozitia. Aplicatia este gratuita, dar afiseaza reclame, insa pentru o suma modica poti scapa de reclame.

 

Problema e ca fiecare retea de socializare foloseste diverse dimensiuni pentru imagini. De exemplu facebook are nevoie de o imagine cu dimensiunile 180 x 180 pixeli (minim), pentru fotografie de profil (profile picture). Pentru cover in schimb avem nevoie de o imagine cu dimensiunile 828 x 315 pixeli. Ideea este ca raportul dintre inaltimea si latimea fotografiei difera foarte mult.

 

Si pentru ca nici eu nu tin minte toate dimensiunile, pun aici un cheat sheet cu dimensiunile specifice diverselor elemente pentru cele mai folosite retele de socializare.

 

social media resize, social media cheat sheet

Sursa: Pinterest – click aici

 

Partea rea este ca aceste dimensiuni se schimba uneori si va trebui sa fiti atenti la acest aspect. Partea buna e ca exista o retea de socializare, Pinterest, unde le gasim usor sau in cel mai rau caz cu ajutorul batranului, dar vestitului, Google.

 

Pentru website/blog cel mai bine e sa vedeti care e latimea continutului, si dimensiunea respectiva va deveni dimensiunea maxima. Eu personal aduc imaginile la 900 pixeli (chiar 800 pixeli) pe latura lunga si recomand ca o regula generala acest lucru, pentru cei ce nu stiu cat sa dimensioneze fotografiile pentru blog. Cel mai important este sa se incarce repede. Calitatea, desi este importanta, nu primeaza aici. Deasemenea o compresie medie aplicata la exportul jpg este recomandata (70-80 %).

 

Intr-un articol viitor o sa va explic putin si despre dimensiuni si rezolutii pentru print.